blogas.raskakcija.lt

Apie tai kaip gyvena eilinis grikių augintojas

https://pricer.lt/posts/564-apie-tai-kaip-gyvena-eilinis-grikiu-augintojas

Labai tinkamas laikas pakalbėti apie vertybes, vertės kūrimą, pridėtinės vertės kūrimą, pridėtinės vertės mokestį ir kieno sąskaita šita gyvenimo šventė vyksta…
Ką tik viena pagrindinių šalies valdininkių su beveik 30 metų stažu valstybės tarnyboje į žemdirbių skundus išdidžiai atsakė:
Nebūtų pirmas kartas, visada diskusija yra tokia pati: kad žemės ūkis yra žlugęs. Ir taip nuo 1999 metų“. Neva, nezyskit – nepadvėsit!
O tik prieš savaitę gavome medžiagos apie tai kaip gyvena eilinis grikių augintojas. Turėjom ilgą pokalbį telefonu, dar gavom.ir papildomos informacijos apie tai, kaip atrodo prekės vertės ir pridėtinės vertės ir mokesčių grandinė.
Vaizdas toks:
– Grikių augintojas už kilogramą grikių gauna 35 centus.


– Gamybininkas urmu parduoda tuos grikius už 1.25€, pasilikdamas sau 0.90€ Čia maišais, mažmeninė pakuotė, ko gero kiek brangesnė. Bet sakysit, čia gamyba – įranga, apdirbimas, spraginimas, šlifavimas – taigi ir pas ūkininką tie grikiai iš dangaus nenukrenta – sėklos, kuras, paskolos, žemės nuoma, mokesčiai.


– Prekybininkas visa tai parduoda pasilikdamas sau už platinimą 1.47€ ir pridėdamas PVM 0.72€, kurį perveda valstybei.

– O finansuojame šitą gyvenimo šventę mes, pirkėjai, beje prieš tai atidavę apie pusę savo pajamų mokesčiams.



Taigi pradinis produktas pabrangsta beveik 10 kartų. Valstybė iš viso puikioje pozicijoje. Nuo grikių kilogramo vien tik PVM gauna sumą 2 kartus didesnę nei gavo ūkininkas, čia tik PVM, nes dar bus pelno, žemės ir kiti mokesčiai šioje produkto kainos grandinėje.
O ūkininkas stovi prie savo prekės kainos prie lentynos, lengvai šnekant, kiek pašiurpęs.Kiek pasakojo pokalbio metu į prašymus supirkti kiek brangiau, gauna atsakymą, kad brangiau negaus, nes pilna russiškų grikių už mažesnę kainą. Aišku, mes dar nesigilinom į rusiškų grūdinių kultūrų importo kiekius į Lietuvą – čia kita istorija.
Taigi, turime situaciją, kad nuo vieno kilogramo grikių perdirbėjas gauna 3 kartus daugiau pinigų nei augintojas, prekybininkas 4 kartus daugiau, o valstybė 2 kartus daugiau.
Greta to, valdininkėliai, vietoje to, kad reguliuoti nukrypimus tiekimo grandinėje, dar iš žemdirbių tyčiojasi.
Taip, po švenčių žemdirbiai protestuos, o šita grikių matematika parodo, kad yra dėl ko.
Mes neabejojam dėl.to, kad šiuolaikinė prekių perdirbimo ir platimo grandinė yra efektyvi, bet jei už tai pasiliekama didžioji dalis prekės vertės, tai toks modelis prives prie to, kad arba viename arba kitame šios tiekimo grandinės gale kažkas numirs – arba ūkininkas nustos auginti, arba pirkėjas nustos pirkti. Na, normalioje rinkoje galėtų atsirasti konkurentas, tačiau tai mums negresia – juolab, kad mūsų valdininkus tiek moraliai, tiek matematiškai esanti situacija tenkina.
#grikiai #lietuvosvyriausybe #gerovesvalstybe #maistokainos #pricerlt #retailhelper

Dalintis:
0 0 balsai
Straipsnio vertinimas
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus

Naujausi akcijų leidiniai