Majonezas – neatsiejama ne tik švenčių, tačiau ir kasdienės mitybos dalis. Juk be jo dažnas neįsivaizduoja virto kiaušinio, padažų ar mėsos patiekalų. Majonezas – mėgstamas pagardas daugelyje pasaulio šalių, o lietuviams – tai tiesiog tradicinės virtuvės dalis. Ar galime įsivaizduoti bent vieną šventę be tradicinės baltos mišrainės? O kaip ją paruošite be majonezo?
Taigi šįkart panagrinėkime, kokius majonezus siūlo mums Lietuvos gamintojai. Iš tiesų majonezo pasirinkimas – begalinis. Vien didieji gamintojai turi po kelias jų rūšis. Tad palyginimui neėmėme jokių majonezų su krapais, grybais ar kitais priedais. Tik įprastus, klasikinius variantus.
Iš ko pagamintas majonezas?
Prieš nagrinėjant majonezo sudėtį, būtų vertinga išsiaiškinti, iš kokių ingredientų gaminamas paprastas, naminis majonezas. Jeigu šį padažą gamintume namuose, mums reikėtų tik aliejaus, kiaušinių, garstyčių, citrinos sulčių, druskos ir pipirų. Žinoma, toks majonezas nesilaikys ilgai, tad natūralu, jog gamintojai turėtų jį praturtinti kokiais nors konservantais. Tačiau, pažvelkime, ko dar rasime majonezų sudėtyse?
Tradiciškai kiekvienas gaminys bus įvertinamas tam tikru balų skaičiumi, kurį skirsime, remdamiesi tokiais kriterijais:
-2 balai už E211 – natrio benzoatas. Konservantas. Šios dienos duomenimis PAVOJINGAS. Siejamas su didesne vėžinių ligų rizika, skatina hiperaktyvumą, gali sukelti astmos priepuolius ir alergines reakcijas.
-2 balai už E385 – kalcio dinatrio EDTA. Antioksidantas, konservantas. Šiandieniniais duomenimis PAVOJINGAS. Gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus.
-0,5 balo už maltodekstriną. Tai polisacharidas, gaunamas iš krakmolo hidrolizės būdu. Jo perteklius gali pakenkti žarnynui ir skrandžiui.
-0,5 balo už nenatūralias kvapiąsias medžiagas.
-0,5 balo už pieno rūgštį (E270). Rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Suaugusiems NEPAVOJINGA, tačiau gali turėti toksinį poveikį mažiems vaikams, kurie dar neturi išvystytų šią rūgštį skaidančių fermentų.
Pagal Europos padažų industrijų federacijos rekomendacijas, riebalų kiekis majoneze turėtų būti 70 %, o kiaušinių trynių – 5 %. Todėl papildomai skyrėme balus ir pagal šiuos kriterijus:
rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (acto ir citrinų rūgštys)
kvapioji medžiaga
antioksidantas – kalcio dinatrio EDTA
dažiklis – karotenai
40 g
nenurodyta
-5,5
PROVANSALIO majonezas VILNIUS, 35 % rieb.
vanduo
rapsų aliejus
pakeistų savybių kukurūzų krakmolas
cukrus
druska
joduota druska
kiaušinių trynių milteliai
acto rūgštis
pieno rūgštis
stabilizatoriai
vyno actas
kvapiosios medžiagos
augalinis beta karotenas
35 g
nenurodyta
-6
Tradicinis majonezas VILNIUS, 30 % rieb.
vanduo
rapsų aliejus
pakeistų savybių kukurūzų krakmolas
garstyčios
cukrus
druska
joduota druska
kiaušinių trynių milteliai
acto rūgštis
citrinų rūgštis
vyno actas
stabilizatoriai
kalio sorbatas
natrio benzoatas
30 g
nenurodyta
-7,5
DAUMANTŲ KLASIKINIS majonezas, 34 % rieb.
vanduo
rapsų aliejus
emulsiklis – modifikuotas krakmolas
cukrus
spirito actas
garstyčios
druska
kiaušinių trynių milteliai (0,6%)
joduota druska
stabilizatoriai – pupenių derva, ksantano derva
vyno actas
rūgštingumą reaguliuojanti medžiaga – citrinų rūgštis
konservantai – kalio sorbatas, natrio benzoatas
dažiklis beta karotenas.
34 g
0,6 %
-8
Taigi, ką radome išnagrinėję net 15 majonezų sudėtis? Iš tiesų viena vertus gana malonu, kad nieko labai baisaus tarp ingredientų neaptikome. Kita vertus, liūdina tai, kad didžioji dalis gamintojų naudoja konservantus, kurie laikomi nesaugiais dėl galimų jų šalutinių poveikių. Taip pat pastebima tendencija, kad pagrindinė sudedamoji majonezų dalis yra vanduo. Jeigu gamintume majonezą namuose, vandens apskritai net nepiltume. Na, o kadangi gamintojai kaip pagrindą majonezui naudoja vandenį, o ne aliejų, tad nebestebina ir gana žemas daugumos gaminių riebumas.
Negana to, kad pasirenkama greičiausiai pigesnė žaliava, t. y. vanduo vietoje aliejaus, absoliučiai visi nagrinėtų gamintojų gaminiai sudėtyje turėjo mažiau nei 5 % kiaušinių trynių. Taigi koks majonezas be kiaušinio? Aliejaus ir priedų mišinys? Tiesa, tų gaminių, kuriuose trynių procentas nebuvo nurodytas, skaičiavime buvo atimtas balas, kadangi akivaizdu, jog trynių ten itin mažai (jie sudėtyje yra ingredientų sąrašo antroje pusėje ir dažniausiai tik trynių milteliai, papildyti dar kitais priedais).
Geriausią balų skaičių gavo “Naminis Vilniaus” majonezas, kuris galėtų pateisinti savo pavadinimą “Naminis”. Deja, kiaušinių trynių milteliai yra net šeštoje ingredientų sąrašo pozicijoje: po vandens (!), spirito acto, garstyčių ir kt. Tačiau tai vienas riebesnių majonezų – jo riebumas siekia net 72 %. Be to, sudėtyje nėra pavojingais laikomų priedų ar genetiškai modifikuoto krakmolo.
Majonezas VILNIUS Naminis be konservantų
Prasčiausiai lentelėje atrodo “Daumantų Klasikinis” majonezas, kuris negali pasigirti nei riebumu (vos 34 %) , nei trynių gausa (jų miltelių gaminyje vos 0,6 %). Be to, jame rasime ir natrio benzoatą (E211), ir modifikuotą krakmolą, ir dar daug kitų, nors ir natūralių priedų. Nedaug nuo jo atsiliko ir “Tradicinis Vilniaus” majonezas bei “Hellman‘s Light”, kurie taip pat yra visiškai neriebūs, pagaminti vandens pagrindu bei pilni konservantų ir kitų žalingų priedų.
Reikėtų dar atkreipti dėmesį, kad kai kurie lentelės viršuje esantys majonezai, nors ir surinko gana aukštus balus, tačiau savo sudėtyje turi žalingų konservantų ar kitų maisto priedų. Todėl, rinkdamiesi majonezą šventiniam ar kasdieniam stalui, atkreipkite į tai dėmesį. Ypač vengti reikėtų E211 (natrio benzoato), jeigu planuojate majonezu gardinti ir vaikų maistą.
Na, o ką gi apie kokybę atspindi majonezo kainos? Jų apžvalga lentelės apačioje:
Majonezas
Pavadinimas
BARBORA
Last|Mile (IKI)
RIMI
Balai
NAMINIS majonezas VILNIUS, 72 % rieb., 475 ml
3,59 Eur (7,56 Eur / kg)
3,69 Eur (7,77 Eur / kg)
3,69 Eur (7,77 Eur / kg)
0
ORIGINALUS OBELIŲ majonezas, 72 % rieb., 350 ml
–
–
2,09 Eur (5,97 Eur / kg)
-1
Ekologiškas DAUMANTŲ majonezas su jūros druska, 66 % rieb., 230 g
1,99 Eur (8,65 Eur / kg)
2,29 Eur (9,96 Eur / kg)
–
-1
KARALIŠKAS DAUMANTŲ majonezas be konservantų, 60 % rieb., 600 g
4,49 Eur (7,24 Eur / kg)
–
–
-1
DAUMANTŲ KARALIŠKAS majonezas, švelnaus skonio, 72 % rieb., 400 g
3,49 Eur (8,73 Eur / kg)
3,69 Eur (9,22 Eur / kg)
3,89 Eur (9,73 Eur / kg)
-2
Majonezas HELLMANN’S ORIGINAL, 76 % rieb., 210 ml
2,95 Eur (14,05Eur / kg)
2,99 Eur (14,24Eur / kg)
–
-3
KĖDAINIŲ LIETUVIŠKAS ORIGINALUS majonezas su tryniais, 73 % rieb., 420 g
2,49 Eur (5,93 Eur / kg)
2,99 Eur (7,12 Eur / kg)
–
-3
KĖDAINIŲ majonezas EKSTRA, 66 % rieb., 430 g
2,49 Eur (5,79 Eur / kg)
2,99 Eur (6,95 Eur / kg)
–
-3,5
KĖDAINIŲ majonezas BE KONSERVANTŲ, 62 % rieb., 430 g
2,55 Eur (5,93 Eur / kg)
2,69 Eur (6,26 Eur / kg)
2,89 Eur (6,72 Eur / kg)
-4,5
KĖDAINIŲ majonezas PREMIUM, 62 % rieb., 430 g
2,49 Eur (5,79 Eur / kg)
2,69 Eur (6,26 Eur / kg)
2,85 Eur (6,63 Eur / kg)
-4,5
Majonezas VILNIUS pirmas lietuviškas, 35 % rieb., 475 ml
2,69 Eur (5,66 Eur / kg)
2,99 Eur (6,29 Eur / kg)
2,69 Eur (5,66 Eur / kg)
-5,5
TRADICINIS KĖDAINIŲ majonezas, 40 % rieb., 430 g
1,99 Eur (4,63 Eur / kg)
2,49 Eur (5,79 Eur / kg)
2,25 Eur (5,23 Eur / kg)
-5,5
PROVANSALIO majonezas VILNIUS, 35 % rieb., 475 ml
2,69 Eur (5,66 Eur / kg)
–
–
-6
Tradicinis majonezas VILNIUS, 30 % rieb., 720 g
2,99 Eur (4,15 Eur / kg)
–
–
-7,5
DAUMANTŲ KLASIKINIS majonezas, 34 % rieb., 420 g
2,19 Eur (5,21 Eur / kg)
2,49 Eur (5,93 Eur / kg)
2,49 Eur (5,79 Eur / kg)
-8
Kaip matome, majonezo kainos skirtingose parduotuvėse šiek tiek svyruoja. Ir nors dauguma skiriasi vos 10 ar 20 centų, tačiau perkant didesnį kiekį (ypač jeigu ruošiamasi šventėms) tai pasijunta. Turbūt pigiausiai majonezo būtų galima įsigyti Maxima prekybos tinkle, o brangiausiai – Rimi ir Iki prekybos tinkluose. Tačiau daugumoje taikomos akcijos, tad jų paieškojus, tikrai majonezą įsigysite kur kas pigiau.
Pigiausias yra “Tradicinis” majonezas “Vilnius”, kurio kilogramo kaina yra tik 4,15 Eur. Tačiau pagal įvertinimą šis majonezas liko priešpaskutinėje vietoje, surinkęs net -7,5 balo. Taigi galbūt verta sumokėti kiek brangiau ir įsigyti geresnės sudėties produktą? Tiesa, geriausiai įvertinti “Naminis” majonezas “Vilnius” bei “Ekologiškas Daumantų” kainuoja 3 – 4 Eur brangiau už minėtą “Tradicinį Vilniaus” majonezą, tačiau jų sudėtyje bent jau nerasime žalingų priedų.
O štai taip pat puikų balą surinkęs Obelių originalus majonezas už patį pigiausią majonezą kainuoja vos 1,82 Eur brangiau. Tad jeigu dar pataikytume jį įsigyti su akcija, gautume tikrai gana kokybišką gaminį, už prieinamą kainą.
Pats brangiausias yra “Hellmann‘s” majonezas “Original”. Jo kilogramo kaina yra net 14 Eur, t.y. mažiausiai 2 kartus didesnė už kitų majonezų kainą. Deja, bet jis taip pat negali pasigirti geromis sudėtinėmis dalimis: čia rasime ir kvapiąsias medžiagas, ir kalcio dinatrio EDTA. Tačiau šiame majoneze yra bene daugiausiai kiaušinių trynių iš visų nagrinėtų gaminių.
Majonezai HELLMANN’S
Dauguma kitų majonezų kainuoja 5-6 Eur už kilogramą, tad rinktis tikrai yra iš ko, ypač palaukus akcijų. Tačiau, jeigu norėtume įsigyti tikrai paprastą, beveik be jokių papildomų priedų majonezą, to padaryti nepavyktų: visi turi daugiau ar mažiau pridėtinių ingredientų, kurie suteikia skonį, kvapą ar išlaiko tekstūrą.
Tad ar neverta pagalvoti apie galimybę šioms šventėms pasigaminti majonezą patiems? Neužtruksite ilgiau nei nukakti iki parduotuvės, o kainuos ženkliai pigiau ir tikrai žinosite, kad nepridėjote jokių žalingų E.
Paprastas naminio majonezo receptas
Ingredientai:
1 kiaušinis
1 v. š. garstyčių
1 a. š. citrinos sulčių arba acto
200 ml augalinio aliejaus (geriausia saulėgrąžų arba rapsų)
druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimas:
Įmaišykite kiaušinį, garstyčias ir citrinos sultis (arba actą) į dubenį.
Naudodami elektrinį plaktuvą arba blenderį, pradėkite maišyti ingredientus, prietaisą paleidę veikti maža galia.
Lėtai pilkite aliejų, kol mišinys pradės tirštėti ir taps kreminis. Tuo pat metu nuolat maišykite, kad nesusidarytų gumuliukų.
Pasūdykite ir įberkite pipirų pagal skonį.
Jei norite, galite įmaišyti dar šiek tiek citrinos sulčių ar garstyčių, kol pasieksite norimą skonį.
Patarimas: naminis majonezas turi būti suvartotas per kelias dienas ir laikomas šaldytuve.