
Legendinis šokolado fabrikas netrukus gali būti uždarytas. Jame, be kita ko, buvo gaminamos rankų darbo šokoladinės monetos ir medalionai arba kultiniai „Mirabell Mozartkugel“ šokoladiniai saldainiai – Austrijos eksporto hitas, gaminamas pagal originalų garsaus konditerio Paulo Fürsto receptą. Mes kalbame apie “Zalcburg Schokolade“. Bendrovė uždaro savo pramoninę gamyklą Grödig mieste Rytų Austrijoje, netoli Zalcburgo, Wolfgango Amadeus Mozarto gimtojo miesto.
Pabaiga po 130 metų. Legendinis prekės ženklas uždaro šokolado fabriką
Po daugiau nei 130 metų, kai buvo gaminami kultiniai praliniai, šokolado gamintojas uždaro gamyklą, visoje Europoje žinomą dėl išskirtinių „Mirabell Mozartkugel“ šokoladinių saldainių, pavadintų garsaus kompozitoriaus vardu.
Pirmą kartą “Zalcburg Schokolade“ bankrutavo prieš 2,5 metų. Įmonė 2021 m. lapkričio mėn. pateikė Zalcburgo apygardos teismui prašymą dėl bankroto. Iškėlus bankroto bylą, 2022 m. vasarį Zalcburgo gamyklą perėmė Rumunijos grupė „KEX Confectionery“. Restruktūrizavimo plane buvo numatyta per trejus metus sumokėti visas skolas kreditoriams. Tačiau 2022 m. gruodžio mėn. dalis gamybos buvo uždaryta ir paskelbta apie 25 darbuotojų atleidimą. Kaip priežastis buvo nurodytos sparčiai augančios žaliavų, pakavimo medžiagų, transporto ir visų pirma energijos sąnaudos.
„Mozart“ rutuliukai bankrutuoja
Įmonė nurodo priežastis, dėl kurių galiausiai bus nutraukta gamyba:
- labai išaugusias žaliavų kainas (kakavos kaina išaugo tris kartus),
- taip pat partnerystės su vienu iš didžiausių klientų nutraukimą ir per didelę gamybos įmonę.
Visa tai lemia, kad „ilgalaikis gamybos tęstinumas yra ekonomiškai neįmanomas“. – teigiama pranešime.
“Zalcburg Schokolade“ pranešė, kad kartu su Zalcburgo darbo birža ieško sprendimo, kaip įdarbinti 65 darbuotojus Grödig mieste. Šiuo metu vyksta intensyvios derybos su keliais suinteresuotais investuotojais dėl esamos gamyklos pardavimo ir tolesnio naudojimo. PRO-GE profesinė sąjunga ragina parengti tinkamą socialinį planą darbuotojams. Ji pabrėžia, kad „nepavyko užtikrinti ateities taikant tinkamas investicijas ir modernizavimo priemones“.
„Salzburg Schokolade“ yra Austrijos šeimos įmonė ir konditerijos gaminių gamintoja. Ji veikia nuo 1890 m. Pagrindinė būstinė ir gamyba įsikūrusi šokolado fabrike Grödig mieste, prie Zalcburgo, Mocarto miesto, vartų, kur viskas sukasi apie šokoladą ir jo perdirbimą, rašoma Vikipedijoje.
Šokolado rutuliukai gaminami 2,5 val.
Jis, be kita ko, žinomas dėl „Mirabell Mozartkugel“. Tikrų Mozarto kamuoliukų gamybos procesas susideda iš 14 etapų ir trunka daugiau nei 2,5 valandos. Jų kūrėjas buvo Zalcburgo konditeris Paulas Fiurstas, kuris 1890 m. sugalvojo marcipano ir pistacijų įdarą aptepti graikinių riešutų kremu ir plona medine lazdele panardinti į šokoladą, galiausiai suformuojant skanėstą į rutuliuką.
Be šokoladinių saldainių, asortimentą taip pat sudaro Bobby plytelės, ploni vafliai, specialūs saldainiai ir daug kitų gaminių. Su tradiciniu austrišku prekės ženklu taip pat gaminami pusgaminiai: šokolado spurgos, riebalinės glazūros, nugos ar kreminiai saldainiai, daugiausia skirti profesionaliems kepėjams ir konditeriams.
Istorinis Kontekstas
Zalcburg Schokolade (dažnai rašoma kaip Salzburg Schokolade) – tai tradicinis austriečių šokolado gamintojas, veikęs nuo 1890 m. Įmonė garsėja savo unikaliu receptu, sukurtu garsaus konditerio Paulo Fürsto, kuris įkvėpė gaminti legendinius „Mirabell Mozartkugel“ saldainius. Šie saldainiai tapo Austrijos eksporto hitu ir žinomi visame pasaulyje, o gamybinė tradicija, tęsiama daugiau nei 130 metų, formavo prekės ženklo reputaciją kaip sinonimą aukštos kokybės konditerijos gaminiams.
Gamybos Procesas ir Produktų Asortimentas
Fabrikas buvo žinomas ne tik dėl „Mirabell Mozartkugel“, bet ir dėl kitų unikalių produktų, tokių kaip:
- Rankų darbo šokoladinės monetos ir medalionai
- Bobby plytelės, ploni vafliai, ir kiti konditerijos gaminiai, skirti profesionaliems kepėjams ir konditeriams.
Tikras Mozarto kamuoliukų gamybos procesas susideda iš 14 etapų ir trunka daugiau nei 2,5 valandos, užtikrinant aukštą gaminių kokybę ir išskirtinumą.
Ekonominės Priežastys ir Finansinės Iššūkiai
Po daugiau nei 130 metų veiklos gamykla susidūrė su rimtomis ekonominėmis problemomis:
- Didėjantys žaliavų kainos: Kakavos kaina išaugo tris kartus, o kiti žaliavų kaštai – pakavimo medžiagos, transporto ir ypač energijos sąnaudos – ženkliai padidėjo.
- Partnerystės nutraukimas: Vienas iš pagrindinių klientų nutraukė partnerystę, o gamyklos per didelis mastas tapo ekonomiškai nevaldoma.
- Bankroto procesai: Pirmą kartą įmonė bankrutavo prieš 2,5 metų, o 2021 m. lapkritį pateikė bankroto prašymą Zalcburgo apygardos teismui. 2022 m. vasarį gamyklą perėmė Rumunijos grupė „KEX Confectionery“, o gruodžio mėnesį dalis gamybos buvo uždaryta bei atleista apie 25 darbuotojai.
Šie finansiniai iššūkiai parodė, kad ilgalaikis gamybos tęstinumas nebeįmanomas, nes ekonominiai rodikliai ir rinkos sąlygos tapo nepalankios.
Darbo Vietų Kūrimas ir Socialinės Perspektyvos
Nepaisant uždarymo, įmonė siekia rasti sprendimus darbuotojų persikvalifikavimui:
- Darbo vietų išlaikymas: Šokolado fabrike dirbo apie 65 darbuotojai. Įmonė kartu su Zalcburgo darbo birža ieško būdų, kaip įdarbinti šiuos darbuotojus.
- Investicijos ir modernizacija: Nors 2022 m. dalis gamybos buvo uždaryta, vyksta derybos su investuotojais dėl gamyklos pardavimo ir tolesnio panaudojimo, o PRO-GE profesinė sąjunga ragina parengti socialinį planą darbuotojams.
Prekės Ženklas
Legendinis prekės ženklas, susijęs su aukštos kokybės konditerijos gaminiais, ilgą laiką buvo sinonimas išskirtinumo. Dėl bankroto ir tolesnių ekonominių problemų „Zalcburg Schokolade“ gamykla artėja prie uždarymo. Tai reiškia pabaigą po 130 metų tradicijos, kuri pakeis ne tik šokolado gamybos istoriją, bet ir turi didelę įtaką tiek eksportui, tiek regioninei ekonomikai, nes saldumynai buvo žinomi ir mylimi tarptautinėse rinkose.
Apibendrinimai
Po daugiau nei 130 metų veiklos, legendinis šokolado gamintojas „Zalcburg Schokolade“ susiduria su neįveikiamomis ekonominėmis problemomis. Sparčiai išaugusios žaliavų kainos, partnerių sutarčių nutraukimai bei per didelis gamybos mastas privertė įmonę bankrutuoti ir galiausiai pranešti apie gamyklos uždarymą. Nors dabartiniai derybų procesai su investuotojais ir darbuotojų persikvalifikavimo planai teikia vilčių, tradicijos pabaiga kelia emocinį rezonansą tarp vartotojų ir gamybos sektoriaus specialistų. Šokolado gamyklos uždarymas simbolizuoja ne tik ekonominių iššūkių akivaizdumą, bet ir būtinybę adaptuotis naujoms rinkos sąlygoms, kad būtų išlaikyta aukšta kokybė ir patenkinti vartotojų poreikiai.
Naudoti šaltiniai:
Reuters